IndexIndex  portal*portal*  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Vuurwerk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Vicky
adult
adult
avatar

Vrouw
Aantal berichten : 443
Leeftijd : 41
Localisation : Lommel
Loisirs : Dieren en Olmense Zoo
Registration date : 22-11-07

BerichtOnderwerp: Vuurwerk   zo dec 23 2007, 15:50

Vuurwerk en de jaarwisseling

Veel honden zijn erg nerveus of raken totaal in paniek door vuurwerk. Een belangrijke mogelijkheid om die angst te verminderen is training. Als een hond eraan gewend raakt dat het plotselinge geluid samen gaat met iets leuks, wordt de angst minder. Dus tijdens onweer of tijdens het geluid van vuurwerk met de hond gaan spelen en belonen voor een normaal gedrag.
Het kan zinvol zijn ruim van te voren bij een hondenvereniging een speciale vuurwerktraining te volgen. Informeer daarnaar bij de verenigingen.
Er is een CD op de markt met het geluid van onweer en vuurwerk. Door deze CD eerst zacht en geleidelijk harder af te spelen kan de hond wennen aan de plotseling harde geluiden. Uiteraard moet deze training wel minstens enkele weken voor oud en nieuw beginnen. De CD en het bijbehorende instructieboekje zijn in onze kliniek verkrijgbaar.
Kalmerend toespreken, beklagen en extra aandacht tijdens het angstgedrag van de hond versterkt de angst. In feite bevestigt u dan als 'baas' dat de hond een reden heeft om bang te zijn en zal de hond het angstgedrag herhalen of steeds banger worden.

Als u weet dat uw hond erg bang is voor het vuurwerk dan is er geen enkel bezwaar tegen om op de oudejaarsavond een kalmeringsmiddel te geven.
De tabletten moeten om een uur of tien ingegeven worden. De werking begint na ongeveer 20 minuten en houdt ca 12 uur aan. De reactie van dieren varieert, de een zal op een tablet helemaal suf zijn, terwijl een andere hond zich er mogelijk weinig van aantrekt. Grotere honden hebben in verhouding meestal minder nodig dan kleinere.
Van de tabletten die wij u meegeven adviseren we u de gemiddelde dosering te geven voor een hond van een bepaald gewicht. U kunt altijd een lagere dosis wat eerder op de avond geven en zonodig later nog wat erbij geven als het effect onvoldoende is.

Geef uw hond of kat nooit tabletten die voor een ander dier zijn voorgeschreven. Dieren met epilepsie of een ziekte mogen sommige tabletten beslist niet hebben.
Als de hond eerder een kalmeringsmiddel gehad heeft kent u mogelijk de reactie op een bepaalde dosering en weet u precies hoeveel uw hond nodig heeft.
De hond gaat van het kalmeringsmiddel niet helemaal slapen. Hij of zij wordt alleen rustiger, vanuit het midden komen de vliezen een stukje voor de ogen en een hond kan wankel op de achterbenen worden. Deze bijwerkingen zijn de volgende dag over het algemeen weer volledig verdwenen.

Voor dieren die erg angstig worden van het vuurwerk is het doorbrengen van de oudejaarsnacht in een pension in een rustig gelegen gebied soms een oplossing.

Bij uitzondering is de paniek van een hond zodanig dat het al eerder in december nodig is een kalmerend middel te geven. Bij een goede kalmerende invloed van tabletjes kan een hond te suf worden en minder stevig op z'n benen staan. Dat is een belangrijk nadeel van het langduriger geven van een kalmerend middel.

Bij honden en katten blijken bepaalde diersoorteigen geurstoffen een kalmerend effect te kunnen hebben.Voor katten is er "Feliway" en voor honden "D.A.P.", waarvan de geurstof door middel van druppels of een verdamper verspreid wordt.
"D.A.P." vermindert bij honden ook de angst voor vuurwerk en kan gedurende een langere periode worden gebruikt.

Daarnaast kan het effect bepaalde homeopatische/plantaardige middelen gunstig te zijn. Voor een optimaal effect is het aan te raden hiermee al half december te beginnen. Voor dieren die de hele decembermaand door het vuurwerk erg onrustig zijn kunt u proberen of bijvoorbeeld de "Prodier Nervositeit"-druppels de gewenste rust kunnen geven.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden kunt u rustig even bellen of in de kliniek langskomen (ook buiten de spreekuurtijden).

Veel minder dan honden tonen katten angst of paniek door het vuurwerk. En als ze wel bang zijn dan trekken ze zich meestal terug in een rustig hoekje van het huis en gaan stil liggen wachten tot het over is.
Slechts bij uitzondering zal er voor een kat een kalmerend middel aan te pas moeten komen. Als dat wel nodig is, laat een kat dan niet alleen thuis onder invloed van zo'n kalmeringsmiddel. Ze redden zich als ze alleen zijn, ook in angst, beter als er geen invloed van een versuffend middel is.

Zorg dat uw kat op oudejaaravond tijdig binnen is en laat de hond ruim voor middernacht uit zodat die pas weer naar buiten hoeft als de wereld op 1 januari weer tot rust gekomen is.
Over het algemeen zullen zowel honden als katten het op prijs stellen als u als baasje in die vreemde omstandigheden van de oudejaarsnacht bij hen in de buurt bent.

Bron: http://www.dierenkliniekduurstede.nl/nieuwsbrieven/oudennieuw.htm
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://chihuahuaforum.forumup.be
 
Vuurwerk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
 :: Honden :: Honden gedrag-
Ga naar: