IndexIndex  portal*portal*  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Vlooien

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Vicky
adult
adult
avatar

Vrouw
Aantal berichten : 443
Leeftijd : 41
Localisation : Lommel
Loisirs : Dieren en Olmense Zoo
Registration date : 22-11-07

BerichtOnderwerp: Vlooien   zo dec 23 2007, 15:54

Vlooien

Kleine bruine, springende diertjes tussen de haren van de hond of de kat betekent: vlooien. Maar ook als u ze niet vindt, sluit dat een vlooienbesmetting niet uit. Uw oog valt maar op een klein stukje huid en een vlo is heel snel een stukje verder op.
Bovendien brengt de vlo maar een klein deel van zijn leven door op de gastheer. Eitjes en larfjes bevinden zich altijd in de omgeving van een dier, in uw huis dus.
Vlooien verraden hun aanwezigheid vaak door de aanwezigheid van vlooienpoep, zwart-bruine korrels tussen de haren.
Soms vindt u op de ligplaats van een dier speldekop kleine witte bolletjes, de vlooieneitjes. De vlo moet, om zich voort te kunnen planten, bloed zuigen bij een hond of kat.
Bij honden en katten met een vlooienallergie wordt een enkele vlooienbeet gevolgd door een allergische reactie, die dagenlang een ge´rriteerde huid en jeuk veroorzaakt.
Een ander gevolg van de vlooien kan het overbrengen van een lintworm zijn. De vlo is de zogenaamde tussengastheer voor de lintworm en de hond of kat kan besmet worden als er, met het reinigen van de eigen vacht, een vlootje wordt opgegeten.
Vlooienbestrijding is dus voor alle huisdieren van belang; bij allergische dieren moet de vlooienbestrijding er bovendien op gericht zijn om iedere vlooienbeet te voorkomen. Vlooien moeten zowel in het huis als op de dieren (alle honden en katten in een huis) worden bestreden.

De belangrijkste mogelijkheden hiervoor zijn momenteel:

Advantage:
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen. Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.

Frontline spuitbus:
Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. De eerste maand is de werkzaamheid snel genoeg om ook de voortplanting van de vlo te voorkomen. Gedurende de 2 maanden daarna blijft Frontline nog wel tegen volwassen vlooien werken, maar voorkomt het niet meer dat vlooien bijten en zich voortplanten.

Frontline combo pipetten:
Pipetjes voor toediening op de huid. Frontline combo heeft een gecombineerde wrking tegen de vlooien op het dier (6 weken bij kat en 8 weken bij hond) en tegen de ontwikkeling van vlooien in de omgeving (4 weken bij kat en 8 weken bij hond).

Advocate pipetjes:
De werking tegen vlooien is vergelijkbaar met advantage. Advocate werkt daarnaast ook tegen mijten en tegen een groot aantal wormsoorten.

Fleafence/Program
Een maal per maand wordt dit middel voor honden als tablet met het eten ingegeven. Bij de kat is het mogelijk om 1 x per 6 maanden Program als injectie te laten geven.
Program voorkomt de voortplanting van vlooien en het volwassen worden van vlooienlarfjes. Het doodt niet de vlooien, maar een individuele vlo leeft maar heel kort op het huisdier. Als door gebruik van Program de besmetting van het huis voorkomen wordt, dan wordt daarmee ook een vlooienprobleem voorkomen.
Fleafence acute
Een tablet doodt vanaf 15 minuten na het innemen de vlooien die op een dier aanwezig zijn. Capstar is met name geschikt om naast een ander vlooien-bestrijdingsmiddel te gebruiken als het nodig is een ernstige vlooienbesmetting snel te bestrijden of als bestrijding van volwassen vlooien slechts incidenteel nodig is.


In de zomermaanden en in alle situaties waarin een groter aantal volwassen vlooien op een hond of kat terecht kunnen komen, is het nodig en mogelijk om Program te combineren met een vlo-dodend middel.
Bij dieren met vlooienallergie is een nadeel van Program dat het werkt nadat de vlo het middel via de beet heeft opgenomen. En juist die enkele vlooienbeet wilden we ook graag voorkomen. Daarom is het bij allergie vaak beter om Advantage, Advocate of Frontline te gebruiken (zonodig in combinatie met Program)

Andere bestrijdingsmiddelen
Middelen speciaal voor bestrijding van de vlooien in het huis leveren wij nog maar zelden. Met gebruik van een goed middel op het dier wordt de vlooienbesmetting in huis bijna altijd voorkomen.
Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke. Dit soort vlooienmiddelen worden door ons niet meer geleverd, omdat de werking hiervan zoveel minder goed is dan die van de moderne middelen.
Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage en Advocate vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd.
Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.
Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

Bron: http://www.dierenkliniekduurstede.nl/nieuwsbrieven/vlooien.htm
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://chihuahuaforum.forumup.be
 
Vlooien
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
 :: Honden :: Hondenverzorging-
Ga naar: