IndexIndex  portal*portal*  KalenderKalender  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  GebruikerslijstGebruikerslijst  GebruikersgroepenGebruikersgroepen  InloggenInloggen  

Deel | 
 

 Zindelijk maken van je pup

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Vicky
adult
adult
avatar

Vrouw
Aantal berichten : 443
Leeftijd : 41
Localisation : Lommel
Loisirs : Dieren en Olmense Zoo
Registration date : 22-11-07

BerichtOnderwerp: Zindelijk maken van je pup   vr mei 23 2008, 15:25

Het zindelijk maken van je pup

De eerste weken bij moeders:
Als een puppy net is geboren dan is het de moederhond die alles regelt. En met regelen bedoelen we ook alles.
Bij een pas geboren pup moet de teef de werking van de darmen op gang brengen. Dit doet zij door veelvuldig te likken over de onderkant van de buik van de pup. Het is echt een wonder als je ziet hoe een moederhond van nature weet wat ze precies moet doen. Zij ruimt de eerste weken alle ontlasting en urine op die haar pups produceren. Van nature zal geen enkele moederhond haar ligplaats bevuilen.
Meestal stopt de teef met opruimen zodra de fokker begint met het bijvoeden van de pups, dit gebeurt meestal op de leeftijd van zo'n drie weken. Niet alle teven stoppen met opruimen van de ontlasting van de pups, sommige blijven nog rustig een tijdje doorgaan
Zodra de teef echter stopt met opruimen, moet de fokker haar 'werk' overnemen.
Gebleken is dat de fokker een grote rol speelt in de tijd die een pup nodig heeft om zindelijk te worden. Pups die in een schone nestomgeving opgroeien zullen ( gewoonlijk) veel sneller zindelijk zijn dan pups die opgroeien in een omgeving waar het niet zo nauw wordt genomen met het schoonmaken. Immers pups die in een vervuilde omgeving opgroeien, raken aan de lucht gewend.
Voor aspirantkopers misschien nog een extra reden om bij het bezoek aan de fokker goed op te letten waar de pups straks de eerste levensweken doorbrengen.

De pup bij je in huis.
Uiteindelijk is het dan zover dat je de pup mee naar huis mag nemen en het verder jouw taak is om de pup te leren om zindelijk te worden. Ik schrijf hier met nadruk taak en leren, want geduld is hierbij een schone zaak en helaas zijn vaak de verwachtingen erg hoog. Zelfs al is je puppy ogenschijnlijk zindelijk, dan nog kan hij zo nu en dan de fout ingaan. Dit is heel normaal en niets om je druk over te maken. Pups hebben nu eenmaal nog geen volledige controle over hun blaas, dat kunnen we ook weleens zien als de pup het bezoek verwelkomt. Van blijdschap verliest hij de controle over zijn blaas. Realiseer jezelf dat je pup dit absoluut niet in de gaten heeft. Straffen is hier uit den boze. Je pup zal een straf absoluut niet kunnen thuisbrengen. Gevolg een pup die angstig wordt, want wat zou jij ervan denken als je heel blij thuiskomt en vervolgens daarvoor in de plaats een paar stevige uitbranders krijgt? Nee, we doen net of we dat plasje niet zien gebeuren en schenken er verder geen aandacht aan.

Kranten een uitkomst.
Als je geluk hebt dan is de fokker al begonnen met de zindelijkheidstraining. Meestal als de pups de omgeving gaan verkennen, legt de fokker hier en daar in het huis wat kranten en zodra hij ziet dat een pup een plasje of poepje moet doen, dan zet hij hem op de krant.
Daar zit een theorie aan vast.
Pups zijn "hoe vreemd dat ook klinkt" van nature zindelijk. Door pups in een zo vroeg mogelijk stadium aan te leren waar de behoefte gedaan kan worden, zullen ze snel de plek doorkrijgen waar zij hun behoefte mogen doen. De krant is dan een uitkomt, want die is snel herkenbaar voor pups. Ook als de fokker niet begonnen is met het krantzindelijk maken, kun je de pup leren dat op kranten de plek is waar "voorlopig" ongestraft een plasje of poepje gedaan mag worden.
Ik denk dat je allemaal het verhaal inmiddels kent van de krant langzaam steeds meer naar de deur toebrengen etc ect.
Maar ook hier weer geduld . . . . . ! Niet als de pup net doorheeft dat de krant "mag", de krant vervolgens 30 meter verderop plaatsen. Heel veel pups zijn in het begin nog wat onzeker en voelen zich in jouw nabije omgeving prettiger. Nee we plaatsen de krant beetje bij beetje steeds een stukje verder naar de deur toe.
Zie je echter de pup naar de krant toelopen, til hem dan op en loop met hem naar buiten om hem daar zijn plasje of drukje te laten doen.


Enkele tips:
Behalve kranten zijn er nog een flink aantal zaken welke bijdragen aan het zindelijk krijgen van de pup.

- Geef je puppy op vaste tijden zijn eten.

- Laat je puppy regelmatig uit.

- BELOON je puppy nadat hij zijn behoeftes buiten heeft gedaan.

Verder moet je je puppy uitlaten:

- Direct als hij geslapen heeft

- Direct na een maaltijd

- Voordat je zelf naar bed toe gaat

- Als hij zelf aangeeft dat hij naar buiten moet

- Als hij een poosje alleen thuis is geweest

- 's Morgensvroeg als je wakker bent

Natuurlijk zal er ook na verloop van tijd nog wel eens een ongelukje gebeuren in huis, maar van belang is dat je de pup alleen straft als je het ziet gebeuren. Als je hem later straft zal hij niet begrijpen waarom je hem straft en zal dan van angst ineenkrimpen.

Als je hem straft, doe dit dan alleen met je stem !! Zeg bijvoorbeeld op boze toon FOEI ! en ga direct met je pup naar buiten en prijs hem onmiddelijk weer als hij eventueel zijn behoeftes doet.

Besef dat je pup geen preken zal begrijpen en slechts op klanken reageert. Tussen Foei en Braaf dient dan ook een duidelijk klank verschil aanwezig te zijn.

Toch een ongelukje.
Zeker weten dat ook jouw pup in het begin de fout weleens ingaat. Met de moderne schoonmaak middelen kun je gemakkelijk het ongelukje van je pup weer opruimen. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen bij de dierenzaak te verkrijgen, maar het is echt niet nodig om deze speciaal aan te schaffen. Schoonmaken met een reinigingsmiddel is wel nodig. Pups hebben "net als volwassen honden" een uitstekend reukvermogen. Als de lucht blijft hangen, dan hebben pups snel de neiging om die plek uit te kiezen als toilet en dat willen we nu juist voorkomen.

Hulpmiddelen:
Een uitstekend hulpmiddel om je pup snel zindelijk te maken is de bench. Nou begrijp ik wel dat niet iedereen een bench wil aanschaffen. Je kunt ze ook huren, maar ook dit is vaak weer een kostbare aangelegenheid. Misschien kun je wel een bench lenen van vrienden of "hondenkennisen". Een uitstekend alternatief voor een bench is ook een kinderbox. In de advertentiekrantjes worden ze vaak voor een klein prijsje aangeboden.
Wanneer je het bovenstaande goed hebt gelezen dan weet je dat de hond (pup) nooit zijn eigen ligplaats zal vervuilen. Ja, natuurlijk wel al hij het echt niet meer op kan houden, maar dat is logisch. Door het gebruik van een bench (box) traint je de sluitspieren van de pup. Wanneer je een box gebruikt, of een grote bench, dan moet je niet de hele ruimte ter beschikking stellen, want dan geef je hem de gelegenhied zijn behoefte te doen in een andere hoek dan waar hij zijn ligplaats heeft. Maak de bench of box daarom zo groot/klein dat de pup zich net vrij kan bewegen.

Je zult zien dat jouw pup al snel begrijpt wat er van hem verwacht wordt wanneer jij je aan de vaste regels houdt.

Bron: wheaten.be
Terug naar boven Ga naar beneden
Profiel bekijken http://chihuahuaforum.forumup.be
 
Zindelijk maken van je pup
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
 :: Honden :: Honden gedrag-
Ga naar: